Categorieën
beeldende kunst

Witte Goud

Witte Goud is een project van Jun Zhang gebaseerd op onderzoek naar het zoutmijnerfgoed in Nederland.

Met de tentoonstelling onderzoekt Zhang de transformatie van identiteit in de geschiedenis van het zoutvaatje van heilig object tot functioneel vat. Dit transformatieproces is een kritisch reflect op een reeks van wereldwijde ecologische en klimaatcrises veroorzaakt door het onttoveringsproces na de wetenschappelijke revolutie waarin gevoel en verbeelding werden gedenigreerd.

Witte Goud probeert het ambacht van het zoutvaatje in het Westen te combineren met het zoutgodsgeloof in het Oosten, en re-sancteert het zoutvaatje door middel van een reeks installaties en rituelen, waarbij het zoutvaatje wordt verkend als een heilig object om een verbinding tot stand te brengen tussen de mens en God (de natuur). In dit proces van reconstructie van de heiligheid probeert Witte Goud verder te gaan dan de antropocentrische kijk op de natuur als inerte materie die wacht op menselijke exploitatie en toe-eigening. In plaats daarvan probeert het natuurlijke materiaal te zien als een medium dat deelneemt aan de communicatie tussen de mens en God (de natuur).

Jun Zhang is een interdisciplinair kunstenaar en onderzoeker, momenteel gevestigd in Amsterdam. Zijn praktijk richt zich op onderwerpen als ecologie toekomst, de-antropocentrisme, inheemse
wetenschappen, alternatieve geneeskunde, toekomstige archeologie, enz.

Zhang studeerde eerder aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Hij heeft deelgenomen aan verschillende artist-in-residency programma’s, festivals en workshops. Zijn werk is eerder tentoongesteld in Het Hem, Reneenee, Stedelijk museum. Hij heeft ook series site-specifieke werken gemaakt in de openbare ruimte van verschillende steden zoals Shanghai, Griekenland, Berlijn en Amsterdam.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *