Categorieën
literatuur

Een nieuwe tijd

Over de ramp zijn al veel boeken verschenen. Van romans tot studies, van kinderboeken tot bloemlezingen. Het is niet eenvoudig om daar iets nieuws aan toe voegen, maar de aankondiging van het nieuwe boek van schrijver en schipper Corine Nijenhuis is veelbelovend. In ‘Een nieuwe tijd – Zeeland na de ramp’ beschrijft zij de verstrekkende gevolgen van de watersnood voor de inwoners van Zeeland. Hoe verging het sluiswachters, sjouwers, schippers, boerenknechten en kerkgangers na de ramp?

Met haar Zeeuwse klipper vaart Nijenhuis langs de zeearmen van de zuidwestelijke delta en haalt ze verhalen op van nabestaanden en overlevenden. Ze spreekt met evacués uit Capelle die nooit mochten terugkeren naar hun vertrouwde dorp. Verder ontmoet ze de eigenaren van scheepswerf Moed en Trouw, die twintig jaar na de ramp werd onteigend, omdat de nieuwe Deltadijk dwars door het bedrijf heen sneed. Ze bezoekt ook een mosselvisser, die voor het eerst over zijn reddingsacties praat.

Nijenhuis voelt zich verbonden met de regio via haar grootouders, die tuinders in Walcheren waren. Dat geeft het boek ongetwijfeld een persoonlijke dimensie. Op 1 februari 2023 stond Nederland opnieuw stil bij een van de grootste rampen uit zijn geschiedenis. Het is een uitgelezen moment om de slachtoffers te herdenken, stil te staan bij de gevolgen voor nabestaanden en de blik op de toekomst van Nederland te richten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *